Tiilikaton pinnoitus pidentää katon ikää vuosilla

Katto on yksi kaikkien rakennusten peruselementeistä, jonka on oltava kunnossa. Katon tehtävänä on suojata koko rakennus – sen sisätilat ja ulkoseinätkin. Katto joutuu koville ottaessaan vastaan kaatosadetta, lumen painoa ja auringonvalon aiheuttamaa haurastumista. Ilmansaasteet aiheuttavat niin ikään rapautumista materiaalille kuin materiaalille. Jokainen kattomateriaali tarvitsee säännöllistä huoltoa ja puhdistusta. Yllättävältä saattaa tuntua, että myös tiilikaton pinnoitus ammattilaiselta on välttämätön toimenpide ikääntyvälle katolle.

Alkuun remonttiarvio

Mikäli oman talon katto alkaa näyttää huonolta, on viisasta ottaa yhteyttä kattoja korjaavaan yritykseen. Ammattitaito on tärkeää, joten on olennaista selvittää, että yrityksellä on kokemusta siitä kattomateriaalista, jota talossa on käytetty. Kattomateriaaleja on Suomessa useita. Näitä ovat esimerkiksi huopakatto, peltikatto ja tiilikatto. Yrityksen asiantuntija tulee arvioimaan katon kunnon. Hän arvioi samalla myös savupiipun ja tuuletusaukkojen lävistysten kunnon sekä itse savupiipun kunnon. Tämän jälkeen hän tekee arvion kattoremontin hinnaksi.

Jos kattomateriaalia ei tarvitse uusia kokonaan, se voidaan korjata vain osittain, mikä tarkoittaa puhdistamista ja pinnoittamista. Tiilikaton pinnoitus tehdään luonnollisesti tiilikatolle, mutta pinnoituksia tehdään usein myös peltikatoille. Siinä puhdistetun kattomateriaalin päälle levitetään uusi maalikerros. Pinnoitus on luonnollisesti edullisempi toimenpide kuin koko vesikaton uusiminen.

Työn kulku

Ammattilaiset asentavat työtä varten tarvittavat turvavälineet ja telineet seinille ja katolle. Nykypäivän rakennustelineet ovat metallisia elementtejä, jotka ovat helposti yhteen liitettäviä. Näin saadaan taattua ergonomisesti juuri oikeanlaiset ja turvalliset työolosuhteet. Mikäli kyseessä on koko vesikaton purku, on vanha kattomateriaali poistettava kokonaan. Tavallisesti vesikaton materiaalia ei isonkaan remontin yhteydessä radikaalisti vaihdeta toisenlaiseen, joten erillisiä alustustöitä ei tarvita. Jos kuitenkin käytetään eri kattomateriaalia, voidaan aluskatetta joutua uusimaan, jotta siitä saadaan oikeanlainen juuri tietylle materiaalille. Esimerkiksi tiilikaton aluskate on hyvin erilainen kuin huopakaton. Tiilikatto on myös painavampi, joten kattotuoleja joudutaan vahvistamaan, mikäli päädytään uuteen kattomateriaaliin.

Mikäli kattoremontiksi riittää pelkkä vesikaton pinnoitus, alkaa työ perusteellisella puhdistuksella. Usein katon pesu tapahtuu painepesurilla ja puhdistavilla kemikaaleilla, jotta saadaan esimerkiksi sammalkasvusto huolella poistettua. Kun katto on puhdas, se voidaan pinnoittaa halutulla tavalla. Tiilikaton pinnoitus tapahtuu maalaamalla. Tämä tehdään nykyään usein ruiskumaalauksena, jotta suojaava maalipinta saadaan menemään kaikkiin kattotiilien huokosiin. Näin saadaan kattotiilen päälle uusi liukkaampi pinta, josta lumi ja vesi valuvat helposti pois eikä sammalkasvustokaan pääse juurtumaan.


jaa